Crush sindrom Simptomi i tretmani

Izvor engleskog članak: crush syndrome, dobiti više informacija o crush sindrom.

Crush sindrom je nevidljivi neprijatelj koji se može razviti u tijelu traume preživjelog, sati ili dana, nakon što je oslobođen sklopljenom zgradi ili izvukao iz komad olupine. To je zbog komplikacija s drobljenje ozljede koje mogu dovesti do ograničenog protoka kisika, nakupljanje toksina zbog mišića pogoršanja i povišene razine kalija koje ugrožavaju srce. Crush sindrom je osobito obeshrabrujuće razvoj za medicinske radnike, jer to može pretvoriti ono što čini se da je uspješan oporavak misija u brzu smrt.

Nažalost, prvi responders koji imaju priliku da se preventivni mjera kako bi se spriječio sindrom zaljubljena često nisu svjesni i obučava u protokoli za to. Crush sindrom je nadimak ‘The Smiling Smrt’, jer kako brzo potencijalno sretan kraj može kulminirati u tuzi za najmilije i prijatelje, kada je žrtva traume počinje liječnički spirala koja završava u srčani arest ili organa neuspjeh.

Crush sindrom nastaje kao izravna posljedica oslabljene cirkulacije u tijelu, zbog pritiska ili imobilizacije na dulje vrijeme. To je često rezultat udova se zarobljeni za duže vrijeme, iako se može dogoditi samo zbog duljeg nedostatak kretanja tijela. Kad cirkulacija je umanjena, protok kisika u tijelu se smanjuje i umirućih stanica oslobađaju lokalizirane toksina u krvotok. Kada pojedinac se oslobađa i / ili premještena, protok kisika nastavlja, noseći tih toksina u tijelu. Brzi prijenos prekomjerne zalihe kalija također može stvoriti električni poremećaj u srcu, ponekad rezultira srčanog zastoja.

Spašeni pojedinci koji ne primaju spasonosnog liječenja za sprečavanje i ublažavanje posljedica nakupljenih toksina i / ili kemijske neravnoteže zbog smrti stanica može trpjeti gotovo neposredne zatajenje srca ili progresivne orgulje neuspjeh samo nekoliko dana nakon drobljenja događaja. Bubrezi su posebno osjetljivi na toksični preopterećenje i zatajenja bubrega, jer oslobađaju toksini putuju gotovo odmah prema bubrežnom sustavu.

Crush sindrom je vrlo sličan ovjes sindrom koji može nastati nakon penjača ili koriste radnici padaju iz skele i vise, suspendiran, za razdoblje od vrijeme. Krv se nakuplja u donjim ekstremitetima uzrokujući otrovne razine ketona i mliječne kiseline akumulirati, a zatim se brzo raspršiti jednom žrtva je spašen kada normalne krvi i protok kisika biografije. Ovjes sindrom je najučinkovitije spriječiti stvaranje siguran da je spasio žrtva nije odmah položena, ali postupno spušta preko trideset minuta do sat vremena od ležećem položaju.

Hitna usluge trenera i EMT stručnjak, Jim Sideras, nudi brojne spašavanje savjeta za spasitelji učiti i provesti u praksu u radu s potencijalnim žrtvama simpatiju sindrom. On zagovara pažljivo i stalnu procjenu vitalnih znakova, visoke koncentracije kisika uprave, te korištenje raznih odgovarajućih lijekova kako bi se regulirao kalij preraspodjelu uključujući slane infuzije kako bi se spriječilo zatajenje bubrega.

Sideras također preporučuje rutinski prijenos svih prethodno zarobljeni žrtava na jedinicu traume za EKG promatranje i praćenje. Nedavna studija provedena od strane sveučilišta Vanderbilt pokazalo obećavajuće rezultate kroz davanje aspirina žrtvama traume kako bi se blokirati poplavu toksina koji može dovesti do zatajenja bubrega.

Crush sindrom je šutio i ništa ne sumnja ubojica koji može tvrditi živote spašenih žrtava koji su u početku može pojaviti stabilna. Jer to se može dogoditi vrlo brzo, okrećući obećanje oporavka u smrt, radnici hitne službe moraju biti osposobljeni da razumiju rizike povezane s oslobađanjem žrtve traume. Bezbroj potencijalnih zdravstvenih problema povećavaju sa svakim sat koji prolazi a žrtva ostaje zarobljen i potencijalno slomiti u nakon kritičnog incidenta. Nažalost, najučinkovitije liječenje je obično neposrednog spašavanja.